Właściwości herbaty

Krzew herbaciany, znany również jako Camellia sinensis, produkuje jeden z najzdrowszych znanych obecnie napojów. Nie jest zaskoczeniem, że herbata jest uważana za najczęściej spożywany napój na świecie, ustępując jedynie wodzie. Poziom utlenienia liści określa rodzaj herbaty. Warto zauważyć, że zielona herbata jest wytwarzana z nieutlenionych liści i jest jednym z mniej przetworzonych rodzajów herbaty (z białą herbatą najmniej).

Picie herbaty może pomóc zmniejszyć ryzyko zawału serca. Herbata może również pomóc w ochronie przed chorobami układu krążenia i chorobami zwyrodnieniowymi. Pomaga również zwalczać wolne rodniki. Herbata ma wysoką zdolność pochłaniania rodników tlenowych, co oznacza, że pomaga niszczyć wolne rodniki (które mogą uszkadzać DNA) w organizmie. Oprócz wzmacniania układu odpornościowego, herbata podobno rozjaśnia uśmiech. Japońscy naukowcy odkryli, że herbata może zmniejszać utratę zębów poprzez zmianę poziomu pH w jamie ustnej po jej wypiciu, co prawdopodobnie zapobiega powstawaniu ubytków.

Zielona herbata przynosi wiele niezrównanych korzyści. Ponieważ jest to najmniej przetworzona odmiana, zawiera najwięcej przeciwutleniaczy i korzystnych polifenoli. Zielona herbata, pełna katechin lub przeciwutleniaczy, zwalcza, a nawet może zapobiegać uszkodzeniom komórek. Uważana za napar przeciwstarzeniowy, zielona herbata może również pomóc w walce ze zmarszczkami i oznakami starzenia, dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i przeciwutleniaczom.

Ponadto wykazano, że zielona herbata poprawia przepływ krwi i obniża poziom cholesterolu. Przegląd wielu badań z 2013 r. wykazał, że zielona herbata pomaga zapobiegać wielu chorobom serca, od wysokiego ciśnienia krwi po zastoinową niewydolność serca. Ogólnie rzecz biorąc, ten bezkaloryczny, bezcukrowy napój udowodnił, że zapewnia lepsze wyniki zdrowotne. Już przy 2-3 filiżankach dziennie, skład skóry i ciała osoby pijącej może ulec poprawie.